Ny superurt giver håb for diabetikere
Af: Antropolog Lise Kloch.
Ny superurt giver håb for diabetikere
Urten Jiaogulan - eller Nady - er ukendt for de fleste danskere, men i lande som Kina og Vietnam har den været tilskrevet mirakelegenskaber gennem mere end tusind år. Og måske kommer vi snart til at se mere til den eksotiske urt herhjemme. Videnskabelig forskning peger nemlig på, at Jiaogulan – blandt en helt masse andet – kan hjælpe type 2-diabetespatienter med at regulere deres blodsukker.
En kop urtete eller en tablet med den tørrede urt mod type 2-diabetes? Det lyder måske usædvanligt, men ser ikke desto mindre ud til at virke. Inspireret af en gammel vietnamesisk behandlingstradition, der anbefaler Jiaogulan ved ureguleret blodsukker, har et nysgerrigt forskerhold med Karolinska Instituttet i Stokholm i ryggen nærstuderet den tusind år gamle, asiatiske plante.
Forskerne har fremlagt et skandinavisk bevis på, at Jiaogulan eller Nady rent faktisk har antidiabetiske egenskaber og dermed giver håb for type 2-diabetespatienter.
Forskningsresultaterne, som blev publiceret i 2012, var faktisk så lovende, at Karolinska Instituttet har forsat forskningen for at finde frem til, præcis hvilken substans i Jiaogulan, der rummer de anti-diabetiske egenskaber. Leder af forskningsprojektet Claes-Göran Östenson fortæller, at de nye resultater er meget lovende, og at de står til at blive publiceret i den nærmeste fremtid.
Udødelighedens Urt
Mirakelgræs, Sydens Ginseng, Udødelighedsurt. Jiaogulan-urten bærer adskillige kælenavne, som vidner om alle de egenskaber, mange har værdsat den for i tidens løb. Fra Ming-dynastiet, hvor Jiaogulan blev anvist mod mavesår, hepatitis og bronkitis, til Vietnam i dag, hvor et højkoncentrat af urtens virksomme stoffer bruges i eksperimentel cancerbehandling. Jiaogulan eller Nady tilhører gruppen af såkaldte adaptogener, der har den unikke egenskab, at de både er i stand til at stimulere og hæmme de samme kropslige funktioner. I Japan har man også kigget nærmere på urten, og her viste det sig, at Jiaogulan virker beroligende, når man er overstimuleret, og stimulerende, når man er deprimeret. Kort sagt: Den kan bringe kroppen i balance.
Jiaogulan er en slyngplante, som mest af alt minder om en vinranke. Den bærer den latinske betegnelse Gynostemma Pentaphyllum og betegnes i Vietnam Nady. Den vokser naturligt i varmt klima i Vietnam, Korea, Thailand og dele af det sydlige Kina. Her har den længe været anderkendt inden for både traditionel og konventionel medicin. Tilbage i 1970’ernes Kina vagte urten for alvor forskningsmæssig interesse, efter der blev fundet en sammenhæng mellem en usædvanlig høj levealder blandt beboerne i en række sydkinesiske landsbyer og deres daglige indtag af Jiaogulan-te. Interessen er fortsat intakt, og de kinesiske sundhedsmyndigheder har iværksat et 10-årigt forskningsprogram, der hovedsageligt studerer netop mirakelgræsset Jiaogulan.
I nyere tid har Jiaogulan eller Nady indhentet opmærksomhed uden for Asiens grænser, og i dag er der udkommet omkring 300 publikationer om Jiaogulan i videnskabelige tidsskrifter på verdensplan. Canada og USA står bag nye positive forskningsresultater, og resultaterne fra det svenske Karolinska Institut viser, at urten altså også har fundet vej til Skandinavien.
Brobygning mellem vestlig medicin og naturmedicin
Det videnskabelige fokus på traditionelle lægeurter er med til at bringe naturmedicin og konventionel, ’vestlig’ medicin tættere på hinanden. Én af de forskere, som bidrager til denne bevægelse i Danmark, er Irene Kouskoumvekaki fra DTU Systembiologi, Center for Biologisk Sekvensanalyse. Hendes forskerhold studerer systematisk de gavnlige stoffer, som forekommer naturligt, hvad enten det er i traditionelle lægeurter eller planter og grøntsager.
Irenes Kouskoumvekakis forskerhold undersøger bl.a. naturstoffer fra traditionel kinesisk medicin og kigger på, hvordan medicinen er blevet anvendt til at kurere en lang række lidelser. Holdet kortlægger naturstoffernes sammensætning, så de kan bruges i biomedicinsk forskning og til at udvikle nye lægemidler. Irene Kouskoumvekaki ser traditionel medicin som en essentiel kilde til at udvikle fremtidens medicin. Man kunne sige, at det er gammel eliksir på nye flasker, men det er mere end det: ”Naturen har altid været en kilde til inspiration i forhold til at udvikle medicin. Meget af den medicin, der er på markedet i dag, stammer direkte fra naturen som fx anticancer-medicinen paclitaxel, der er udvundet af taks-træets bark, og anti-malariamedicinen artemisinin, der er isoleret fra den traditionelle lægeplante Kinesisk Malurt, og som i 2015 udløste Nobelprisen i Medicin”.
Jiaogulan er blot én af de planter, der i de senere år har haft forskernes interesse i forhold til diabetesbehandling og forebyggelse af især type 2-diabetes, og forskningen tyder på, at en del af løsningen på den tikkende folkesundhedsbombe måske skal findes i naturmedicinen og i de traditionelle behandlingstraditioner. Og som Karolinska Instituttets nyeste forskning peger på, så ser det ud til, at en plante som Jiaogulan er så unikt skruet sammen, at den blot balancerer blodsukker og derfor ikke reducerer blodsukker ved lave eller normale niveauer. Dette gør den meget sikker at tage. Også selvom man ikke får foretaget en løbende blodsukkermåling.
Hvem ved, måske er det bare et spørgsmål om tid, før din læge udskriver en kop Jiaogulan-te eller en tablet med den tørrede plante til dig i stedet for insulin.